03-04-10

"Aanvallen op pedofiele priesters is als jodenhaat"


Tijdens de Goede Vrijdagviering in de Sint-Pieterkathedraal in Rome heeft de eerste priester berichten over misbruik binnen de kerk op één lijn gesteld met uitingen van jodenhaat. Hij deed dat in het bijzijn van de paus.

Paus Benedictus XVI tijdens de Goede Vrijdagviering gisteren.
Paus Benedictus XVI tijdens de Goede Vrijdagviering gisteren.
Tijdens de viering las priester Cantalemessa voor uit een brief die hij van een joodse vriend zou hebben ontvangen. Die schreef dat de verschuiving van individuele schuld van geestelijken naar collectieve schuld van de hele kerk hem herinnerde aan de schandelijkste aspecten van antisemitisme.

Vaticaan doet afstand van uitspraak

Een woordvoerder van het Vaticaan liet weten dat Cantalemessa niet namens de kerk sprak.

Kerk niet collectief verantwoordelijk

In een reactie op het seksueel misbruik binnen de Rooms-Katholieke Kerk heeft het Vaticaan steeds gezegd dat de kerk als geheel niet verantwoordelijk kan worden gesteld.

De paus zelf heeft niet op de berichtgeving over seksueel misbruik gereageerd. Ook niet op beschuldigingen dat hij zelf zaken in de doofpot zou hebben gestopt. (lb)
De Morgen, 3/04/10 09u26

'Pedofilie is fout, dat is duidelijk. Maar ik kan met mijn ellebogen voelen dat er een serieuze factor irrationele haat aanwezig is in de drukte die er in de media wordt gemaakt rond de pedofilie-incidenten in de kerk. Ook als ik de pedofilie-incidenten buiten beschouwing laat, zijn er talloze aanwijzingen dat Jodenhaat slechts een deel is van een veralgemeend probleem van atheïsten met hun ziekelijke angst voor God'.

Edith Legrand

http://www.facebook.com/edith.legrand?ref=mf

Commentaren

Reactie
'Ik heb het over de schijnheiligheid van de media en van de politici omdat zij de kinderpornozaak Zandvoort in de doofpot hebben gestopt.
Verder is het voor mij duidelijk dat de katholieke kerk mee verantwoordelijk is voor kindermisbruiken. Vandaar dat ik die idiote discussies niet begrijp.
De aanvallen op pedofiele priesters vergelijken met jodenhaat, is volslagen krankzinnig.
Ik zou mij serieus kwaad maken indien ik als Jood zou vergeleken worden met pedofiele priesters die vanwege hun kindermisbruiken worden gehaat.
Wat een krankzinnige vergelijking!
Dit komt duidelijk van mensen die de kindermisbruiken binnen de Kerk (en elders) willen goedpraten. Van pedocriminelen dus of van zij die pedocriminelen allerhande willen beschermen.'

Gepost door: Jan Boeykens | 03-04-10

De commentaren zijn gesloten.