06-01-10

Verdwenen en vermoorde kinderen


IMGP3096.2010Antwerpen, 4 januari 2010 - Aan het Asiadok te Antwerpen worden de vermoorde Kim Heyrman en de nog steeds vermiste Ken Heyrman herdacht. Broer en zus verdwenen op 4 januari 1994. Kim werd op 11 februari 1994 in het Asiadok teruggevonden, vermoord en verkracht. Het meisje was toen 11 jaar. Van broer Ken, toen 8 jaar, ontbreekt nog steeds elk spoor. Tinny Mast, moeder van de beide kinderen, tast na al die jaren nog steeds in het duister.

Kim en Ken verdwenen in de omgeving van het Antwerpse Schijnpoort, ze waren thuis vertrokken om te gaan voetballen met een vriendje. Hun vriendje bleek echter al vertrokken. Kim en Ken vertrokken daarop zelf naar het voetbalveld in Merksem. Ze werden het laatst gezien op het einde van de brug over het Albertkanaal, naast het Sportpaleis.  Tinny Mast en haar man werden destijds door het Antwerpse Parket gemarginaliseerd en gecriminaliseerd.

Erg behulpzaam was het parket dan ook totaal niet. Ze werden overal buitengehouden en zelfs als verdachten ondervraagd en werden ook heel slecht geïnformeerd over het onderzoek. Toen Kim werd teruggevonden werd er pas een onderzoeksrechter gevorderd. Daarvoor was er zelfs geen onderzoeksrechter met de zaak bezig. Toendertijd was Stefaan De Clerck minister van Justitie. Tinny Mast had destijds een gesprek met hem. Anno 2010 is Stefaan de Clerck opnieuw minister van justitie en stelt Tinny Mast zich nog steeds dezelfde vragen:

"Wie heeft mijn kinderen ontvoerd? Waar is mijn zoon? Waarom doen ze niets? En waarom wordt de dader niet gestraft? In het glazen paleis van Antwerpen weet men duidelijk wie het gedaan heeft! Bij deze vind ik dat ik recht heb op antwoorden, dat ik een tweede kans verdien, dat ik het voorrecht heb om deze vragen te stellen en dat ik het recht heb op duidelijke antwoorden en oplossingen. Waar is mijn tweede kans? Ik ben hun mama. Ik sta zoals elk jaar op 4 januari om 18.30u aan het Asiadok van Antwerpen te rillen van de kou en samen met mij vele andere mensen. Enkel zo wordt er nog aan hen gedacht. Waar is de tweede kans voor Kim en Ken? Bij de herdenking elk jaar? Antwoorden zijn mij in al die jaren raadsels gebleven. Waarom komen er geen antwoorden op vragen waarop ik zelfs het antwoord weet en de heren in het glazen kasteel ook. Of mag het niet geweten zijn?"

Raf Verbeke, van de CAP (Comité voor een andere Politiek) deed een oproep om gratis copies te verkrijgen voor slachtoffers bij inzage in het strafrechtelijk dossier en daaromtrent werd ondertussen ook een petitie opgestart gericht aan de minister van Justitie Stefaan De Clerck:

http://www.facebook.com/group.php?gid=232016674666&re...
http://www.indymedia.be/nl/node/36147/

De commentaren zijn gesloten.